Skontaktuj się z nami

    • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Medicover Sp. z o. o, Al. Jerozolimskie 96, 00-807 Warszawa oraz podmiotów Medicover Polska, informacji handlowo-marketingowych z użyciem telekomunikacyjnych urządzeń końcowych i tzw. automatycznych systemów wywołujących w formie wiadomości elektronicznych (e-mail, SMS/MMS, serwisy internetowe, w tym portale społecznościowe, powiadomienia push)
    • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Medicover Sp. z o. o, Al. Jerozolimskie 96, 00-807 Warszawa oraz podmiotów Medicover Polska, informacji handlowo-marketingowych z użyciem telekomunikacyjnych urządzeń końcowych i tzw. automatycznych systemów wywołujących w formie połączenia głosowego (rozmowa telefoniczna, komunikaty głosowe IVR)

    * pola wymagane

    Informacje podstawowe dotyczące przetwarzania danych osobowych w celach marketingowych

    • Administrator danych: Medicover Sp. z o. o, Al. Jerozolimskie 96, 00-807 Warszawa
    • Cele przetwarzania: marketing własnych produktów i usług [w tym profilowanie]; marketing produktów i usług Medicover Polska [w tym profilowanie]
    • Podstawy prawne przetwarzania: Twoja zgoda
    • Prawa związane z przetwarzaniem danych: prawo do wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych; prawo dostępu do danych osobowych; inne prawa, o których mowa w szczegółowej informacji o przetwarzaniu danych
    • Odbiorcy danych: Podmioty przetwarzające dane osobowe w imieniu Medicover Sp. z o. o

    Szczegółowe informacje o przetwarzaniu Klauzula informacyjna

    Mediraty

    Jak można zarazić się listeriozą?

    Listerioza jest odzwierzęcą chorobą zakaźną, wywołaną przez bakterie Listeria monocytogenes. Zwykle rozwijają się one w niepasteryzowanym mleku, serach pleśniowych i dojrzewających, a także w surowych rybach, owocach morza i mięsie. Surowe, niedokładnie umyte owoce i warzywa również mogą być siedliskiem listerii. Z tego samego powodu ciężarna nie powinna jeść dań gotowych, przeznaczonych do spożycia po podgrzaniu w kuchence mikrofalowej. Niekiedy choroba rozwija się po zjedzeniu lodów lub sałatki. Do zakażenia dochodzi również poprzez kontakt z wydzielinami i wydalinami chorych zwierząt.

    Na zakażenie szczególnie narażone są kobiety w ciąży, noworodki, seniorzy i osoby z obniżoną odpornością. Należy podkreślić, że w tym przypadku listerioza zwykle przebiega w sposób inwazyjny. Bakterie mogą przenikać przez przewód pokarmowy, łożysko i błony śluzowe. Listerioza może pojawić się na każdym etapie ciąży, ale przyszła mama jest na nią najbardziej podatna w III trymestrze. Pod koniec ciąży dochodzi bowiem do największego obciążenia układu odpornościowego.

    Jak rozpoznać listeriozę u kobiet w ciąży?

    Objawy listeriozy zazwyczaj pojawiają się po 1–2 dniach od zjedzenia zakażonego posiłku, niekiedy jednak czas wydłuża się nawet do 2 miesięcy. Do najczęstszych objawów zalicza się: wysoką gorączkę, dreszcze, zmęczenie i bóle mięśniowe, niejednokrotnie poprzedzone biegunką i wymiotami. Dolegliwości utrzymują się przez 3–4 dni, należy jednak zaznaczyć, że u osób z obniżoną odpornością bakterie przedostają się do krwiobiegu i trafiają do ośrodkowego układu nerwowego.

    Jeśli zaobserwujesz u siebie jakikolwiek z objawów, zgłoś się natychmiast do lekarza. Nieleczona listerioza może doprowadzić do sepsy, bakteriemii lub zapalenia opon mózgowych, które są bardzo niebezpieczne dla przyszłej mamy i maleństwa. Zakażenie zwiększa ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu, a nawet urodzenia martwego dziecka. Ponadto istnieje ryzyko rozwoju u maluszka listeriozy wtórnej lub okołoporodowego zakażenia, które ujawniają się w 2.–3. tygodniu życia, a mogą doprowadzić do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych.

    Toksoplazmoza u kobiet w ciąży jest równie groźna dla dziecka, jak listerioza. Choroba często przebiega bezobjawowo, ale u kobiet z obniżoną odpornością mogą pojawić się: stan podgorączkowy, wzmożona potliwość, wysypka, zmęczenie, powiększenie węzłów chłonnych, ból mięśni i głowy. Wspomniane dolegliwości są niespecyficzne, dlatego należy wykonać badanie z krwi w kierunku toksoplazmozy.

    Jakie badanie na listeriozę w ciąży?

    Chorobę diagnozuje się na podstawie objawów klinicznych. Jeśli ciężarna zmaga się z objawami grypopodobnymi lub z ostrą infekcją pokarmową, lekarz zleci posiew lub badanie z krwi – Listeria monocytogenes IgM met. II F – wykrywające przeciwciała w surowicy i osoczu. Aby potwierdzić lub wykluczyć obecność bakterii, można również zbadać wydzielinę z pochwy. Jeśli doszło do zakażenia, wdraża się antybiotykoterapię, która zwiększa szanse na urodzenie zdrowego dziecka.

    Przed zajściem w ciążę powinnaś wykonać test na obecność toksoplazmozy. Po przechorowaniu pojawiają się przeciwciała, co oznacza, że nabyłaś odporność. W razie negatywnego wyniku lekarz zleci kilkukrotne powtórzenie testu. To jedno z podstawowych badań w ciąży (obok morfologii i analizy moczu), które należy wykonywać regularnie. Do tego czasu wybierz się też na pierwszą wizytę do ginekologa, który wykona USG, aby potwierdzić ciążę i jej prawidłową lokalizację w jamie macicy. Oprócz tego powinnaś wykonać cytologię i wymaz z pochwy, które wykrywają lub wykluczają stan zapalny w pochwie i szyjce macicy.

    Prowadzenie ciąży przez specjalistów zapewnia przyszłej mamie poczucie bezpieczeństwa. Ciężarna znajdzie się pod opieką położnej i lekarza, a także ma dostęp do badań prenatalnych i najnowocześniejszych metod diagnostycznych. Jeśli coś ją niepokoi, może w każdej chwili umówić się na konsultację.

    Listerioza u kobiet w ciąży - objawy i leczenie

    Jak uniknąć listeriozy?

    Kupuj mięso ze sprawdzonego źródła, pamiętaj też, żeby nie jeść go na surowo. Zrezygnuj z krwistych befsztyków, tatara, sushi i śledzi. Ze swojej diety wykreśl salami, surowe kiełbasy, ser feta z mleka niepasteryzowanego i szynkę parmeńską. Jeśli lubisz owoce morza, możesz je jeść pod warunkiem, że zostały poddane wysokiej temperaturze.

    Listeria monocytogenes namnaża się w temperaturze panującej w lodówce, dlatego należy przede wszystkim jeść produkty pasteryzowane lub ugotowane. Pamiętajmy, żeby po każdym kontakcie z surowymi owocami, warzywami, mięsem i rybami dokładnie umyć ręce. Unikaj przetworzonej żywności, półproduktów i dań garmażeryjnych.

    Kadra w szpitalu Medicover nie tylko ma specjalistyczną wiedzę, lecz także troszczy się o pacjentki na każdym etapie prowadzenia ciąży. Placówka uzyskała certyfikat akredytacyjny wydawany przez Ministra Zdrowia, który potwierdza bezpieczeństwo pacjentów i najwyższą jakość leczenia.

    Poznaj historię, jakich u nas wiele.
    Każda inna, wszystkie wyjątkowe

    youtube.com
    Rejestracja w MediClub
    Cześć, jestem Zuzia
    Cześć jestem ZuziaWażę 3,250 kg

    Polityka cookiesStrona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies.
    Rozumiem Więcej informacji