Karmienie
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią do ukończenia przez niemowlę 6. miesiąca życia. Podkreśla też liczne korzyści karmienia piersią na dalszych etapach rozwoju dziecka. Równie ważnym tematem jest odżywianie świeżo upieczonej mamy w okresie laktacji, na temat którego niestety wciąż krąży wiele mitów. Sprawdź, czym jest dieta matki karmiącej, na co zwrócić szczególną uwagę i z jakich produktów rzeczywiście powinnaś zrezygnować w okresie laktacji.
Karmienie
Problemy z laktacją mogą pojawić się z różnych powodów. Najczęściej występują w pierwszych 12 miesiącach życia dziecka. Domagający się mleka maluch bywa drażliwy, co dodatkowo niekorzystnie wpływa na stan emocjonalny mamy i aktywność jej gruczołów. Laktację można jednak pobudzić na wiele sposobów.
Każda mama marzy o tym, aby jej dziecko było zdrowe. Niestety niekiedy dochodzi do nieprawidłowości na poziomie mutacji genetycznych i tworzenia się narządów ciała. Narzędziem, które pozwala je wykryć, są nieinwazyjne i inwazyjne badania prenatalne. Dzięki temu można zaplanować postępowanie medyczne jeszcze zanim dziecko przyjdzie na świat.
Karmienie
Laktacja to proces wydzielania mleka.
Możesz się spotkać również z określeniem „w okresie laktacji”, czyli w całym okresie, w którym karmisz swoje dziecko. Mleko kobiece jest niezwykle cenne nie tylko dla noworodka, ale również dla dziecka powyżej 1. roku życia. Pełny skład mleka kobiecego nie został jeszcze zbadany, a więc żadna mieszanka nie jest w stanie go zastąpić.
Karmienie
Karmienie piersią przede wszystkim zmniejsza ryzyko:
Polityka cookiesStrona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies.
Rozumiem Więcej informacji