Skontaktuj się z nami

    • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Medicover Sp. z o. o, Al. Jerozolimskie 96, 00-807 Warszawa oraz podmiotów Medicover Polska, informacji handlowo-marketingowych z użyciem telekomunikacyjnych urządzeń końcowych i tzw. automatycznych systemów wywołujących w formie wiadomości elektronicznych (e-mail, SMS/MMS, serwisy internetowe, w tym portale społecznościowe, powiadomienia push)
    • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Medicover Sp. z o. o, Al. Jerozolimskie 96, 00-807 Warszawa oraz podmiotów Medicover Polska, informacji handlowo-marketingowych z użyciem telekomunikacyjnych urządzeń końcowych i tzw. automatycznych systemów wywołujących w formie połączenia głosowego (rozmowa telefoniczna, komunikaty głosowe IVR)

    * pola wymagane

    Informacje podstawowe dotyczące przetwarzania danych osobowych w celach marketingowych

    • Administrator danych: Medicover Sp. z o. o, Al. Jerozolimskie 96, 00-807 Warszawa
    • Cele przetwarzania: marketing własnych produktów i usług [w tym profilowanie]; marketing produktów i usług Medicover Polska [w tym profilowanie]
    • Podstawy prawne przetwarzania: Twoja zgoda
    • Prawa związane z przetwarzaniem danych: prawo do wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych; prawo dostępu do danych osobowych; inne prawa, o których mowa w szczegółowej informacji o przetwarzaniu danych
    • Odbiorcy danych: Podmioty przetwarzające dane osobowe w imieniu Medicover Sp. z o. o

    Szczegółowe informacje o przetwarzaniu Klauzula informacyjna

    Mediraty

    Samodzielnie komponuj wartościową dietę

    Poniższe tabele przydadzą Ci się na co dzień. Znajdziesz w nich wartość kaloryczną, ilość białka, węglowodanów oraz tłuszczów w 100 gramach wybranych produktów.

    Mięso i ryby

    Pierś kurczakaPierś indykaWołowina (polędwica)Łosoś świeżyTuńczyk w wodzieDorsz wędzony
    Energia (kcal) w 100 gramach99841112019694
    Białko w gramach/100 gramów21,519,220202122
    Węglowodany w gramach/100 gramów000000
    Tłuszcze w gramach/100 gramów1,30,73,513,51,20,5

    Produkty zbożowe

    Chleb żytni razowyChleb pszennyMąka pszennaKasza jaglanaKasza gryczanaMakaron pełnoziarnistyRyż brązowy
    Energia (kcal) w 100 gramach213257340345335340320
    Białko w gramach/100 gramów66,9101012,51577
    Węglowodany w gramach/100 gramów51,2
    (8,5 grama błonnika)
    54
    (2,7 grama błonnika)
    74
    (2 gramy błonnika)
    71
    (3,2 grama błonnika)
    69
    (6 gramów błonnika)
    64
    (8 gramów błonnika)
    77
    (9 gramów błonnika)
    Tłuszcze w gramach/100 gramów1,71,41,22,9332

    Nabiał

    Jajko kurze całeTwaróg chudySerek wiejskiSer typu goudaSer typu fetaSer kozi twardyOliwa z oliwekMasło (82% tłuszczu)
    Energia (kcal) w 100 gramach13999100316215329882735
    Białko w gramach/100 gramów12,519,812,3271721,500,7
    Węglowodany w gramach/100 gramów0,63,53,50,1100,10,7
    Tłuszcze w gramach/100 gramów9,70,54,322,916279982

    Warzywa i owoce

    BurakiFasola białaFasola szparagowaKiełki pszenicyMarchew (świeża)PomidorySoja (nasiona)Ziemniaki
    Energia (kcal) w 100 gramach4028827300271538077
    Białko w gramach/100 gramów2212,52411342
    Węglowodany w gramach/100 gramów10
    (2 gramy błonnika)
    61
    (16 gramów błonnika)
    7,5
    (4 gramy błonnika)
    50
    (33 gramy błonnika)
    9
    (3,5 grama błonnika)
    3,5
    (1,2 grama błonnika)
    32
    (15 gramów błonnika)
    18
    (1,4 grama błonnika)
    Tłuszcze w gramach/100 gramów01,50,17,50,10,2190

    Warzywa i owoce

    AwokadoBananyJagodyFigi (suszone)Jabłka (świeże)GruszkiBrokuły
    Energia (kcal) w 100 gramach1609545290465425
    Białko w gramach/100 gramów2113,60,50,63
    Węglowodany w gramach/100 gramów7,4
    (3 gramy błonnika)
    24
    (1,5 grama błonnika)
    12,2
    (3 gramy błonnika)
    78
    (13 gramów błonnika)
    12
    (2 gramy błonnika)
    14
    (2 gramy błonnika)
    5
    (2,5 grama błonnika)
    Tłuszcze w gramach/100 gramów150,50,51,20,500,5

    A co z suplementami?

    W czasie poprzedzającym ciążę oraz w jej trakcie powinnaś – bezwzględnie – uzupełniać poziom kwasu foliowego (witaminy B9) – 0,4–1 mg na dobę. Jak już wiesz, witamina ta jest niezbędna do prawidłowego rozwoju dziecka, w szczególności układu nerwowego, i zapobiega takim chorobom jak rozszczep kręgosłupa.

    Jeżeli w Twojej rodzinie zdarzały się przypadki zaburzeń rozwojowych spowodowanych niedoborem folianów, Twój lekarz może zwiększyć dzienną dawkę kwasu foliowego nawet do 4 mg.

    A co z innymi witaminami i minerałami? Zapotrzebowanie na nie wzrasta, zwłaszcza na witaminę A, witaminy z grupy B (tiaminę – B1, ryboflawinę – B2, niacynę – B3, cholinę – B4, kwas pantotenowy – B5, pirydoksynę – B6, cyjanokobalaminę – B12), witaminy C i E oraz składniki mineralne: cynk, fosfor (u ciężarnych przed 19. rokiem życia), jod, magnez, miedź, selen i wapń (u kobiet w ciąży poniżej 19. roku życia). Większość z tych mikro- i makroelementów dostarczysz ze zbilansowaną dietą, ale jeśli Twój lekarz ginekolog uzna to za stosowane, możesz wspomóc się suplementami z apteki.

    Od lekarza dowiesz się także, jakie ilości tych składników powinnaś przyjmować bez szkody dla dziecka. Nie uzupełniaj witamin i minerałów na własną rękę bez konsultacji z lekarzem!

    Kilka słów o trymestrach

    Każdy trymestr ciąży ma swoje „cechy szczególne”. Inaczej reaguje Twój organizm na zmiany w pierwszych 3 miesiącach od zapłodnienia, inaczej po pół roku, a jeszcze inaczej pod koniec 9. miesiąca. W tym czasie pod wpływem hormonów będą zmieniać się Twoje upodobania smakowe oraz dolegliwości związane z ciążą, takie jak mdłości lub zgaga.

    Mdłości zazwyczaj pojawiają się w I trymestrze, ale na początku II trymestru zaczynają ustępować. Naturalnym sposobem na poradzenie sobie z nimi są napary z melisy i imbiru – to działa lekko rozkurczowo, a korzeń imbiru powstrzymuje odruch wymiotny. Pamiętaj, że jeśli występują u Ciebie częste wymioty, musisz więcej niż zwykle pić. Możesz w tym celu sięgnąć po czystą wodę mineralną, jak również apteczne środki uzupełniające elektrolity. Z kolei pojawiające się w III trymestrze zaparcia i nadkwasota żołądka mogą zostać pokonane błonnikiem i mlekiem. Błonnik (z otrębów, śliwek, rodzynek, moreli lub nasion słonecznikowych) pomoże poruszyć zalegające jedzenie, wchłonie także nadmiar kwasu żołądkowego – sprawcę zgagi.

    Mleko dodatkowo obniży kwasowość żołądka i ulży przy dolegliwościach trawiennych. W końcu II i w czasie III trymestru unikaj potraw ostrych, tłustych i zbyt kwaśnych, a także mocnej czarnej kawy oraz mocnych herbat (te ostatnie zawierają dużo taniny drażniącej ścianki żołądka).

    Nie znaczy to, że musisz odmawiać sobie pewnych przyjemności – espresso zastąp lekkim latte, a herbatę – bawarką. Earl Grey z odrobiną mleka naprawdę smakuje świetnie.

    dr n. med. Ewa Kurowska, ginekolog

    dr n. med. Ewa Kurowska, ginekolog

    Zdaniem lekarza

    Dolegliwości ciążowe są związane z burzliwą grą hormonalną. Oczywiście brak dolegliwości nie wróży niczego złego. Niektóre kobiety ich nie doświadczają. Pamiętaj jednak, że warto skonsultować się z lekarzem, jeśli staną się one zbyt uciążliwe.

    Poznaj historię, jakich u nas wiele.
    Każda inna, wszystkie wyjątkowe

    youtube.com
    Rejestracja w MediClub
    Cześć, jestem Zuzia
    Cześć jestem ZuziaWażę 3,250 kg

    Polityka cookiesStrona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies.
    Rozumiem Więcej informacji