Skontaktuj się z nami

    • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Medicover Sp. z o. o, Al. Jerozolimskie 96, 00-807 Warszawa oraz podmiotów Medicover Polska, informacji handlowo-marketingowych z użyciem telekomunikacyjnych urządzeń końcowych i tzw. automatycznych systemów wywołujących w formie wiadomości elektronicznych (e-mail, SMS/MMS, serwisy internetowe, w tym portale społecznościowe, powiadomienia push)
    • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Medicover Sp. z o. o, Al. Jerozolimskie 96, 00-807 Warszawa oraz podmiotów Medicover Polska, informacji handlowo-marketingowych z użyciem telekomunikacyjnych urządzeń końcowych i tzw. automatycznych systemów wywołujących w formie połączenia głosowego (rozmowa telefoniczna, komunikaty głosowe IVR)

    * pola wymagane

    Informacje podstawowe dotyczące przetwarzania danych osobowych w celach marketingowych

    • Administrator danych: Medicover Sp. z o. o, Al. Jerozolimskie 96, 00-807 Warszawa
    • Cele przetwarzania: marketing własnych produktów i usług [w tym profilowanie]; marketing produktów i usług Medicover Polska [w tym profilowanie]
    • Podstawy prawne przetwarzania: Twoja zgoda
    • Prawa związane z przetwarzaniem danych: prawo do wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych; prawo dostępu do danych osobowych; inne prawa, o których mowa w szczegółowej informacji o przetwarzaniu danych
    • Odbiorcy danych: Podmioty przetwarzające dane osobowe w imieniu Medicover Sp. z o. o

    Szczegółowe informacje o przetwarzaniu Klauzula informacyjna

    Mediraty

    Dieta dobra dla dwojga

    W czasie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na składniki odżywcze (węglowodany, białka oraz tłuszcze), witaminy i minerały. Musisz ich dostarczać więcej – dla siebie i dla dziecka. Jednocześnie, nie możesz tego robić w nieodpowiedni sposób, czyli taki, który zapewnia tylko „puste kalorie” lub wiąże się z przejadaniem albo hiperpodażą mikro- i makroelementów.

    Dieta ciężarnych powinna być rozsądna, zróżnicowana i zbilansowana, bo ma zapewniać odpowiednią podaż poszczególnych składników w ciągu dnia. Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, kaloryczność tego, co zjada ciężarna w ciągu doby, musi wynosić od 2500 do 2800 kcal.

    Tę ilość energii powinnaś też dostarczyć w 3 głównych posiłkach i 2 dodatkowych. Istotny jest również skład jakościowy pożywienia, czyli udział węglowodanów, białek i tłuszczów. Przy czym w I trymestrze ciąży nie należy nadmiernie zwiększać kaloryczności; dopiero od II trymestru ma to znaczenie – wówczas zapotrzebowanie wzrasta o ok. 360 kcal na dzień, a od III trymestru – o ok. 470 do 2800 kcal.

    Żeby dziecko zdrowo rosło

    Jak mądrze jeść?

    Najważniejszym źródłem energii są węglowodany, czyli tak piętnowane cukry. Przy czym nie każde są złe. Wielocukry, czyli węglowodany złożone, dostarczają energii na długi czas, bez gwałtownych skoków insuliny, która jest odpowiedzialna za ich rozłożenie na prostsze związki. W ciąży, która jest energetycznym wyzwaniem dla organizmu, musisz dostarczać odpowiednią ilość węglowodanów. Jak szacuje Instytut Żywności i Żywienia, energia z węglowodanów złożonych powinna mieć 50, 65% udział w diecie.

    Co ważne, głównym źródłem węglowodanów złożonych są nisko przetworzone produkty zbożowe (chleby z mąki pełnoziarnistej, kasze, płatki owsiane, makarony razowe), które poza dobrą energią dostarczają także wartościowego błonnika (zapobiegającego częstym w ciąży problemom trawiennym takim jak zatwardzenia) oraz witamin z grupy B, magnezu, żelaza i cynku. Powinnaś też spożywać dużo warzyw, najlepiej surowych – nawet 400 gramów dziennie w II i III trymestrze ciąży. Kaloryczność węglowodanów to 4 kcal na gram produktu.

    Drugie w kolejności są proteiny (białka) – budulec mięśni. Są one niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka. Nie powinnaś dostarczać zbyt wiele lub zbyt mało białka. Jego nadmiar grozi zakwaszaniem organizmu i zaburzeniami pracy nerek, niedobór zaś – osłabieniem Twojego organizmu i zaburzeniami w pracy układu odpornościowego. Bogatym źródłem białka (a także witamin z grupy B, zwłaszcza B12 niezbędnej do prawidłowej pracy układu krwionośnego) jest mięso czerwone, drobiowe i ryby. Zakłada się, że w diecie kobiet ciężarnych białko powinno pokrywać ok. 15% zapotrzebowania energetycznego, a w przeliczeniu na masę – ok. 1,3 g/kg wagi ciała. Oznacza to, że kobieta w ciąży ważąca 70 kg powinna spożywać ok. 90 gramów protein dziennie. Wartość kaloryczna grama białka to 4 kcal.

    Do zachowania zdrowia w ciąży i dostarczenia organizmowi wystarczającej ilości energii konieczne są również tłuszcze. Warunkują one prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka oraz przyswajalność witamin A, D, E i K. Powinnaś wybierać nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), takie jak omega-3 (przede wszystkim: ALA – alfa-linolenowy, EPA – eikozapentaenowy i DHA – dokozaheksaenowy).

    Znajdziesz je w oliwie z oliwek, olejach rzepakowym, lnianym i konopnym oraz w orzechach i tłustych, wędzonych rybach – makreli, dorszu i łososiu. Zakłada się, że w zbilansowanej diecie 30% energii z pożywienia w ciągu dnia powinno pochodzić właśnie z tłuszczów, których każdy gram dostarcza organizmowi 9 kcal energii.

    Poznaj historię, jakich u nas wiele.
    Każda inna, wszystkie wyjątkowe

    youtube.com
    Rejestracja w MediClub
    Cześć, jestem Zuzia
    Cześć jestem ZuziaWażę 3,250 kg

    Polityka cookiesStrona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies.
    Rozumiem Więcej informacji