Poniższe tabele przydadzą Ci się na co dzień. Znajdziesz w nich wartość kaloryczną, ilość białka, węglowodanów oraz tłuszczów w 100 gramach wybranych produktów.
Pierś kurczaka | Pierś indyka | Wołowina (polędwica) | Łosoś świeży | Tuńczyk w wodzie | Dorsz wędzony | |
---|---|---|---|---|---|---|
Energia (kcal) w 100 gramach | 99 | 84 | 111 | 201 | 96 | 94 |
Białko w gramach/100 gramów | 21,5 | 19,2 | 20 | 20 | 21 | 22 |
Węglowodany w gramach/100 gramów | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Tłuszcze w gramach/100 gramów | 1,3 | 0,7 | 3,5 | 13,5 | 1,2 | 0,5 |
Chleb żytni razowy | Chleb pszenny | Mąka pszenna | Kasza jaglana | Kasza gryczana | Makaron pełnoziarnisty | Ryż brązowy | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Energia (kcal) w 100 gramach | 213 | 257 | 340 | 345 | 335 | 340 | 320 |
Białko w gramach/100 gramów | 6 | 6,9 | 10 | 10 | 12,5 | 15 | 77 |
Węglowodany w gramach/100 gramów | 51,2 (8,5 grama błonnika) | 54 (2,7 grama błonnika) | 74 (2 gramy błonnika) | 71 (3,2 grama błonnika) | 69 (6 gramów błonnika) | 64 (8 gramów błonnika) | 77 (9 gramów błonnika) |
Tłuszcze w gramach/100 gramów | 1,7 | 1,4 | 1,2 | 2,9 | 3 | 3 | 2 |
Jajko kurze całe | Twaróg chudy | Serek wiejski | Ser typu gouda | Ser typu feta | Ser kozi twardy | Oliwa z oliwek | Masło (82% tłuszczu) | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Energia (kcal) w 100 gramach | 139 | 99 | 100 | 316 | 215 | 329 | 882 | 735 |
Białko w gramach/100 gramów | 12,5 | 19,8 | 12,3 | 27 | 17 | 21,5 | 0 | 0,7 |
Węglowodany w gramach/100 gramów | 0,6 | 3,5 | 3,5 | 0,1 | 1 | 0 | 0,1 | 0,7 |
Tłuszcze w gramach/100 gramów | 9,7 | 0,5 | 4,3 | 22,9 | 16 | 27 | 99 | 82 |
Buraki | Fasola biała | Fasola szparagowa | Kiełki pszenicy | Marchew (świeża) | Pomidory | Soja (nasiona) | Ziemniaki | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Energia (kcal) w 100 gramach | 40 | 288 | 27 | 300 | 27 | 15 | 380 | 77 |
Białko w gramach/100 gramów | 2 | 21 | 2,5 | 24 | 1 | 1 | 34 | 2 |
Węglowodany w gramach/100 gramów | 10 (2 gramy błonnika) | 61 (16 gramów błonnika) | 7,5 (4 gramy błonnika) | 50 (33 gramy błonnika) | 9 (3,5 grama błonnika) | 3,5 (1,2 grama błonnika) | 32 (15 gramów błonnika) | 18 (1,4 grama błonnika) |
Tłuszcze w gramach/100 gramów | 0 | 1,5 | 0,1 | 7,5 | 0,1 | 0,2 | 19 | 0 |
Awokado | Banany | Jagody | Figi (suszone) | Jabłka (świeże) | Gruszki | Brokuły | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Energia (kcal) w 100 gramach | 160 | 95 | 45 | 290 | 46 | 54 | 25 |
Białko w gramach/100 gramów | 2 | 1 | 1 | 3,6 | 0,5 | 0,6 | 3 |
Węglowodany w gramach/100 gramów | 7,4 (3 gramy błonnika) | 24 (1,5 grama błonnika) | 12,2 (3 gramy błonnika) | 78 (13 gramów błonnika) | 12 (2 gramy błonnika) | 14 (2 gramy błonnika) | 5 (2,5 grama błonnika) |
Tłuszcze w gramach/100 gramów | 15 | 0,5 | 0,5 | 1,2 | 0,5 | 0 | 0,5 |
W czasie poprzedzającym ciążę oraz w jej trakcie powinnaś – bezwzględnie – uzupełniać poziom kwasu foliowego (witaminy B9) – 0,4–1 mg na dobę. Jak już wiesz, witamina ta jest niezbędna do prawidłowego rozwoju dziecka, w szczególności układu nerwowego, i zapobiega takim chorobom jak rozszczep kręgosłupa.
Jeżeli w Twojej rodzinie zdarzały się przypadki zaburzeń rozwojowych spowodowanych niedoborem folianów, Twój lekarz może zwiększyć dzienną dawkę kwasu foliowego nawet do 4 mg.
A co z innymi witaminami i minerałami? Zapotrzebowanie na nie wzrasta, zwłaszcza na witaminę A, witaminy z grupy B (tiaminę – B1, ryboflawinę – B2, niacynę – B3, cholinę – B4, kwas pantotenowy – B5, pirydoksynę – B6, cyjanokobalaminę – B12), witaminy C i E oraz składniki mineralne: cynk, fosfor (u ciężarnych przed 19. rokiem życia), jod, magnez, miedź, selen i wapń (u kobiet w ciąży poniżej 19. roku życia). Większość z tych mikro- i makroelementów dostarczysz ze zbilansowaną dietą, ale jeśli Twój lekarz ginekolog uzna to za stosowane, możesz wspomóc się suplementami z apteki.
Od lekarza dowiesz się także, jakie ilości tych składników powinnaś przyjmować bez szkody dla dziecka. Nie uzupełniaj witamin i minerałów na własną rękę bez konsultacji z lekarzem!
Każdy trymestr ciąży ma swoje „cechy szczególne”. Inaczej reaguje Twój organizm na zmiany w pierwszych 3 miesiącach od zapłodnienia, inaczej po pół roku, a jeszcze inaczej pod koniec 9. miesiąca. W tym czasie pod wpływem hormonów będą zmieniać się Twoje upodobania smakowe oraz dolegliwości związane z ciążą, takie jak mdłości lub zgaga.
Mdłości zazwyczaj pojawiają się w I trymestrze, ale na początku II trymestru zaczynają ustępować. Naturalnym sposobem na poradzenie sobie z nimi są napary z melisy i imbiru – to działa lekko rozkurczowo, a korzeń imbiru powstrzymuje odruch wymiotny. Pamiętaj, że jeśli występują u Ciebie częste wymioty, musisz więcej niż zwykle pić. Możesz w tym celu sięgnąć po czystą wodę mineralną, jak również apteczne środki uzupełniające elektrolity. Z kolei pojawiające się w III trymestrze zaparcia i nadkwasota żołądka mogą zostać pokonane błonnikiem i mlekiem. Błonnik (z otrębów, śliwek, rodzynek, moreli lub nasion słonecznikowych) pomoże poruszyć zalegające jedzenie, wchłonie także nadmiar kwasu żołądkowego – sprawcę zgagi.
Mleko dodatkowo obniży kwasowość żołądka i ulży przy dolegliwościach trawiennych. W końcu II i w czasie III trymestru unikaj potraw ostrych, tłustych i zbyt kwaśnych, a także mocnej czarnej kawy oraz mocnych herbat (te ostatnie zawierają dużo taniny drażniącej ścianki żołądka).
Nie znaczy to, że musisz odmawiać sobie pewnych przyjemności – espresso zastąp lekkim latte, a herbatę – bawarką. Earl Grey z odrobiną mleka naprawdę smakuje świetnie.
Dolegliwości ciążowe są związane z burzliwą grą hormonalną. Oczywiście brak dolegliwości nie wróży niczego złego. Niektóre kobiety ich nie doświadczają. Pamiętaj jednak, że warto skonsultować się z lekarzem, jeśli staną się one zbyt uciążliwe.