Zajście w ciążę jest ważnym momentem w życiu każdej kobiety. Myśl, że pod Twoim sercem będzie rozwijać się ukochane maleństwo, napełnia ogromną radością.
Ciąża wymaga jednak pewnych przygotowań, aby Twoje dziecko miało jak najlepsze warunki rozwoju aż do chwili przyjścia na świat. Czytając ten poradnik, dowiesz się, o co warto zadbać przed zajściem w ciążę. Od tego, jak się odżywiasz w okresie poprzedzającym ciążę – czy jest to zdrowa, bogata w składniki odżywcze dieta – zależeć będzie rozwój Twojego dziecka także w kolejnych latach jego życia.
W okresie od 3 do 6 miesięcy przed zajściem w ciążę powinnaś zacząć wprowadzać zmiany do swojego stylu życia, sposobu odżywiania i nawyków, m.in. związanych z aktywnością. Robisz to dla dziecka, ale też – i o tym nie zapominaj – dla siebie.
Ciąża stanowi bowiem wyzwanie dla Twojego organizmu, który będzie musiał sobie poradzić z podwójnym, a czasem nawet potrójnym „obciążeniem” metabolicznym.
Dieta przedciążowa powinna być racjonalna i zbilansowana. Jeśli dotychczas intensywnie się odchudzałaś albo utrzymywałaś dietę niskokaloryczną, niskobiałkową lub inną, służącą radykalnej redukcji masy ciała, powinnaś dokonać w niej znaczących (ale rozsądnych) modyfikacji.
To, czego potrzebuje Twój organizm, a niedługo także rozwijające się dziecko, to pożywienie bogate w składniki odżywcze (białka, węglowodany złożone oraz zdrowe tłuszcze), mikro- i makroelementy oraz witaminy. Ich niedobory mogą bowiem negatywnie odbić się na dziecku i Tobie. Istnieje teoria, że braki (ale również nadmiar) pewnych składników odżywczych skutkują trwałymi zmianami w metabolizmie organizmu zarówno mamy, jak i dziecka.
Przykładem może być kwas foliowy (witamina B9), którego niedobór u kobiet w ciąży prowadzi do ciężkich zaburzeń rozwoju płodu, ponieważ witamina ta jest niezbędna do syntezy kwasów nukleinowych (czyli m.in. DNA). Z kolei duże niedobory witaminy B12 oraz żelaza skutkują anemią.